Są malutkie i wyglądają bardzo niepozornie. Ziarna, nasiona i pestki oraz orzechy są jednak cennym źródłem wielu różnych składników odżywczych. Włączenie ich do codziennej diety jest bardzo proste, a przynosi mnóstwo korzyści prozdrowotnych.
Słonecznik to jedno z najpopularniejszych ziaren. Stanowią doskonałą przekąskę. Już jedna garść dostarcza znaczne ilości witaminy E, magnezu i selenu. Nasiona słonecznika są doskonałym źródłem witaminy E, głównego rozpuszczalnego w tłuszczach przeciwutleniacza.
Pestki dyni- te nieduże pestki są bogate w składniki mineralne, niezbędne dla zachowania dobrego zdrowia. Zasługują na uwagę ze względu na magnez i cynk. To też cenne źródło błonnika pokarmowego oraz przeciwutleniaczy i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, potasu, witaminy B2 (ryboflawiny) i kwasu foliowego.
Orzechy włoskie- są bardzo bogatym źródłem wielonienasyconego kwasu tłuszczowego omega-6 oraz kwasu omega-3, zawierają witaminy z grupy B oraz minerały – zwłaszcza potas, fosfor, magnez, cynk, mangan i jod.Wykazują liczne prozdrowotne właściwości, wspierając funkcjonowanie całego organizmu – od układu krążenia, przez system nerwowy i przewód pokarmowy, a nawet poprawiają wygląd cery i włosów.
Orzechy laskowe, podobnie jak inne orzechy, posiadają liczne właściwości i wartości odżywcze. Jednak na ich tle wyróżniają się sporą zawartością witaminy E, czyli "witaminy młodości i płodności". Wspomogą także walkę ze zbędnym tłuszczykiem, zwłaszcza z tzw. oponką. W orzechach laskowych można znaleźć także niemało witamin z grupy B, potas, oraz wapń i fosfor i nienasycone kwasy tłuszczowe.
Orzechy ziemne, czyli popularne fistaszki, posiadają wyjątkowe wartości odżywcze. Przede wszystkim zawierają najwięcej białka ze wszystkich orzechów a także rekordową ilość witaminy B3 , jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik oraz potas. Jednak szczególną uwagę powinno się zwrócić na zawarte w różowoczerwonej i cierpkiej w smaku skórce orzeszków polifenole oraz flawonoidy, gdyż mają one zdolność neutralizowania wolnych rodników.
Pistacje -są bogate w kwas foliowy oraz zawierają wiele kwasów tłuszczowych które obniżają poziom cholesterolu. Ponadto orzechy te zawierają dużo białka i wapnia i potasu oraz witaminę E, witaminę B6. Pistacje wzmacniają układ odpornościowy i są doskonałe w zapobieganiu przeziębieniom oraz skuteczne w detoksykacji.
Bardzo zdrowe i bardzo smaczne przekąski.
Miłego chrupania :)
Opracowanie: Justyna Kręcioch, Anna Bednarz
źródło zdjęcia- https://gurbacka.pl/najlepsze-i-najzdrowsze-orzechy-warto-jesc/