Zdrowe i chrupiÄ…ce przekÄ…ski

Kategoria: Dbałość o zdrowie Opublikowano: poniedziałek, 28 luty 2022 Maria Nowak Drukuj

Są malutkie i wyglądają bardzo niepozornie. Ziarna, nasiona i pestki oraz orzechy są jednak cennym źródłem wielu różnych składników odżywczych. Włączenie ich do codziennej diety jest bardzo proste, a przynosi mnóstwo korzyści prozdrowotnych.

 

Słonecznik to jedno z najpopularniejszych ziaren. Stanowią  doskonałą przekąskę. Już jedna garść dostarcza znaczne ilości witaminy E, magnezu i selenu. Nasiona słonecznika są doskonałym źródłem witaminy E, głównego rozpuszczalnego w tłuszczach przeciwutleniacza.

                                              

Pestki dyni- te nieduże pestki są bogate w składniki mineralne, niezbędne dla zachowania dobrego zdrowia. Zasługują na uwagę ze względu na magnez i cynk. To też cenne źródło błonnika pokarmowego oraz przeciwutleniaczy i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, potasu, witaminy B2 (ryboflawiny) i kwasu foliowego.

 

Orzechy włoskie-  są bardzo bogatym źródłem wielonienasyconego kwasu tłuszczowego omega-6 oraz kwasu omega-3, zawierają witaminy z grupy B oraz minerały – zwłaszcza potas, fosfor, magnez, cynk, mangan i jod.Wykazują liczne prozdrowotne właściwości, wspierając funkcjonowanie całego organizmu – od układu krążenia, przez system nerwowy i przewód pokarmowy, a nawet poprawiają wygląd cery i włosów. 

 

Orzechy laskowe, podobnie jak inne orzechy, posiadają liczne właściwości i wartości odżywcze. Jednak na ich tle wyróżniają się sporą zawartością witaminy E, czyli "witaminy młodości i płodności". Wspomogą także walkę ze zbędnym tłuszczykiem, zwłaszcza z tzw. oponką. W orzechach laskowych można znaleźć także niemało witamin z grupy B, potas,  oraz wapń i fosfor i nienasycone kwasy tłuszczowe.

 

Orzechy ziemne, czyli popularne fistaszki, posiadają wyjątkowe wartości odżywcze. Przede wszystkim zawierają najwięcej białka ze wszystkich orzechów a  także rekordową ilość witaminy B3 , jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe,  błonnik oraz potas.  Jednak szczególną uwagę powinno się zwrócić na zawarte w różowoczerwonej i cierpkiej w smaku skórce orzeszków polifenole oraz flawonoidy, gdyż mają one zdolność neutralizowania wolnych rodników.

 

Pistacje -są bogate w kwas foliowy oraz zawierają wiele kwasów tłuszczowych które obniżają poziom cholesterolu. Ponadto orzechy te zawierają dużo białka i wapnia i  potasu oraz  witaminę E, witaminę B6. Pistacje wzmacniają układ odpornościowy i są doskonałe w zapobieganiu przeziębieniom oraz skuteczne w detoksykacji.

 

Bardzo zdrowe i bardzo smaczne przekÄ…ski.

Miłego chrupania :)

 

Opracowanie: Justyna Kręcioch, Anna Bednarz

źródło zdjęcia-  https://gurbacka.pl/najlepsze-i-najzdrowsze-orzechy-warto-jesc/

 

 

Zespół Szkół i Placówek Oświatowych im. M. Kopernika
ul. A. Mickiewicza 9
34-130 Kalwaria Zebrzydowska
tel. 33-8766-526
faks. 33-8766-526
e-mail:
 sekretariat@lokalwaria.pl

http://www.lokalwaria.pl

Regon 356549345. NIP 551-23-14-307