Zdrowe i chrupiÄ…ce przekÄ…ski
Są malutkie i wyglądają bardzo niepozornie. Ziarna, nasiona i pestki oraz orzechy są jednak cennym źródłem wielu różnych składników odżywczych. Włączenie ich do codziennej diety jest bardzo proste, a przynosi mnóstwo korzyści prozdrowotnych.
Â
Słonecznik to jedno z najpopularniejszych ziaren. Stanowią  doskonałą przekąskę. Już jedna garść dostarcza znaczne ilości witaminy E, magnezu i selenu. Nasiona słonecznika są doskonałym źródłem witaminy E, głównego rozpuszczalnego w tłuszczach przeciwutleniacza.
                                             Â
Pestki dyni- te nieduże pestki są bogate w składniki mineralne, niezbędne dla zachowania dobrego zdrowia. Zasługują na uwagę ze względu na magnez i cynk. To też cenne źródło błonnika pokarmowego oraz przeciwutleniaczy i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, potasu, witaminy B2 (ryboflawiny) i kwasu foliowego.
Â
Orzechy wÅ‚oskie-  sÄ… bardzo bogatym źródÅ‚em wielonienasyconego kwasu tÅ‚uszczowego omega-6 oraz kwasu omega-3, zawierajÄ… witaminy z grupy B oraz mineraÅ‚y – zwÅ‚aszcza potas, fosfor, magnez, cynk, mangan i jod.WykazujÄ… liczne prozdrowotne wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci, wspierajÄ…c funkcjonowanie caÅ‚ego organizmu – od ukÅ‚adu krążenia, przez system nerwowy i przewód pokarmowy, a nawet poprawiajÄ… wyglÄ…d cery i wÅ‚osów.Â
Â
Orzechy laskowe, podobnie jak inne orzechy, posiadają liczne właściwości i wartości odżywcze. Jednak na ich tle wyróżniają się sporą zawartością witaminy E, czyli "witaminy młodości i płodności". Wspomogą także walkę ze zbędnym tłuszczykiem, zwłaszcza z tzw. oponką. W orzechach laskowych można znaleźć także niemało witamin z grupy B, potas,  oraz wapń i fosfor i nienasycone kwasy tłuszczowe.
Â
Orzechy ziemne, czyli popularne fistaszki, posiadają wyjątkowe wartości odżywcze. Przede wszystkim zawierają najwięcej białka ze wszystkich orzechów a  także rekordową ilość witaminy B3 , jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik oraz potas.  Jednak szczególną uwagę powinno się zwrócić na zawarte w różowoczerwonej i cierpkiej w smaku skórce orzeszków polifenole oraz flawonoidy, gdyż mają one zdolność neutralizowania wolnych rodników.
Â
Pistacje -są bogate w kwas foliowy oraz zawierają wiele kwasów tłuszczowych które obniżają poziom cholesterolu. Ponadto orzechy te zawierają dużo białka i wapnia i  potasu oraz  witaminę E, witaminę B6. Pistacje wzmacniają układ odpornościowy i są doskonałe w zapobieganiu przeziębieniom oraz skuteczne w detoksykacji.
Â
Bardzo zdrowe i bardzo smaczne przekÄ…ski.
Miłego chrupania :)
Â
Opracowanie: Justyna Kręcioch, Anna Bednarz
źródło zdjęcia-  https://gurbacka.pl/najlepsze-i-najzdrowsze-orzechy-warto-jesc/
Â
Â
Zespół Szkół i Placówek Oświatowych im. M. Kopernika
ul. A. Mickiewicza 9
34-130 Kalwaria Zebrzydowska
tel. 33-8766-526
faks. 33-8766-526
e-mail:Â sekretariat@lokalwaria.pl
Regon 356549345. NIP 551-23-14-307