Dbamy o zdrowie- dobre warzywa
WARZYWA, CZYLI PODSTAWA PIRAMIDY ŻYWIENIOWEJ
O tym, że owoce i warzywa są zdrowe- nikt nie ma wątpliwości. Obie te grupy związków znajdują się u podstawy piramidy żywieniowej. Powinny one stanowić połowę tego co jemy z czego 75% powinny stanowić warzywa.
Praktycznie każdy posiłek powinien zawierać owoce i warzywa- jeśli nie w postaci surowej to chociaż gotowanej. To co przemawia na korzyść warzyw to stosunkowo niski indeks glikemiczny- co jest szczególnie ważne u osób, mających problemy z poziomem cukru.
Należy również pamiętać, że warzywa i owoce posiadają bardzo dużo witaminy C. Jest to najważniejsza witamina, gwarantująca naszą odporność, spowalniająca procesy starzenia, uszczelniającą naczynia krwionośne, którą w największych ilościach znajdziemy właśnie w warzywach i owocach. Warto pamiętać, że jest to witamina bardzo wrażliwa na działanie temperatury- dlatego jeśli tylko to możliwe to należy warzywa i owoce spożywać na surowo, a na zimę zamrażać.  Spośród warzyw najwięcej witaminy C jest w papryce, brukselce, brokułach, cebuli, szpinaku, kapuście, jarmużu, kalafiorze, zielonym groszku, pomidorach i zielonej pietruszce
Drugim niezwykle istotnym składnikiem warzyw jest karoten zwany prowitaminą A. Oznacza to, że organizm po dostarczeniu karotenu sam sobie wytworzy witaminę A. Witamina ta działa przeciwinfekcyjnie oraz przeciwzapalnie. Najwięcej prowitaminy Ajest w burakach, brokułach, marchwi , dyni , papryce, sałacie i zielonej pietruszce.
Bardzo istotnymi składnikami wielu warzyw są tzw. fitozwiązki – są one wytwarzane przez rośliny, najczęściej występują w niewielkich ilościach, jednak ich znaczenie zdrowotne dla człowieka jest ogromne.  To one są  odpowiedzialne za kolor i walory organoleptyczne (zapach, smak) warzyw i owoców. Wśród nich najbardziej rozpowszechnione są flawonoidy, które posiadają właściwości przeciwutleniające, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, detoksykacyjne, przeciwmiażdżycowe i przeciwzapalne.  Nie jest tajemnicą że w krajach śródziemnomorskich notuję się bardzo niską zachorowalność na choroby układu krążenia (miażdżyca, zawały serca) dzięki diecie bogatej w warzywa i owoce.
Wszystkie warzywa zawierają błonnik pokarmowy. Dzieli się on na dwie grupy rozpuszczalny w wodzie (pektyny) oraz błonnik nierozpuszczalny w wodzie (m.in. celuloza). Błonnik nierozpuszczalny y w wodzie ma istotne znaczenie w procesach trawienia- z racji tego, że nie podlega trawieniu zwiększa perystaltykę jelit dzięki czemu pomaga usunąć z organizmu części niestrawione.
Nie sposób omówić wszystkich składników zawartych w warzywach. Jest w nich większość witamin oraz makro- i mikroelementów. Nie powodują nadmiernego wzrostu masy ciała, sprzyjają dobremu samopoczuciu. Można je jeść o każdej porze dnia. Spożywane codziennie tworzą swoistego rodzaju barierę ochronną dla naszego organizmu  przed patogenami.
Warto wspomnieć również o przetworach z warzyw. Godne uwagi są w szczególności kiszonki. Teoretycznie można kisić wszystkie warzywa, ale najbardziej znane to kiszone ogórki, kapusta i buraki. Kiszonki są często nazywane superfoods- zawierają  potas, żelazo, magnez i fosfor oraz witaminy A ,E ,PP, B2 a także dużą ilość witaminy C. Są naturalnym probiotykiem- dzięki bakteriom mlekowym. Ponadto obniżają poziom cholesterolu, regulują ciśnienie krwi, wspomagają pracę układu pokarmowego.
Nie sposób wymienić najzdrowszych warzyw- wszystkie sÄ… zdrowe, peÅ‚ne witamin i minerałów.                               Â
Dają z siebie wszystko, co najlepsze- więc jedzmy warzywa!!!
Â
Opracowała mgr Justyna Kręcioch
Zdjęcie zaczerpnięto ze strony:
https://ladnydom.pl/Ogrody/7,162391,24497463,kolorowe-warzywa-smakuja-i-ozdabiaja.html
Zespół Szkół i Placówek Oświatowych im. M. Kopernika
ul. A. Mickiewicza 9
34-130 Kalwaria Zebrzydowska
tel. 33-8766-526
faks. 33-8766-526
e-mail:Â sekretariat@lokalwaria.pl
Regon 356549345. NIP 551-23-14-307