Owoce, czyli smak i zdrowie
O tym, że owoce  są zdrowe i smaczne- nikt nie ma wątpliwości. Znajdują się wraz z warzywami  u podstawy piramidy żywieniowej. Powinny one stanowić istotny element naszego codziennego jadłospisu.
Owoce posiadają wiele wartości odżywczych: soli mineralnych, błonnika i antyoksydantów, witaminy A, E, C oraz flawonoidy, które oddziałują na wolne rodniki powstające między innymi w sytuacjach stresowych i w stanach zapalnych organizmu.
Do szczególnie polecanych owoców zaliczamy:
1. Jabłka -bardzo pożywne. Zawierają dużo błonnika rozpuszczalnego – pektyn. Zawierają  pomocne w walce z rakiem flawonoidy. Dużo zdrowsze jest rzecz jasna zjedzenie jabłka niż wypicie soku.
2. Morela –zawiera wapń, żelazo, cynk, a także witaminę K, witaminę A i kwas foliowy. Morele są także bogate w beta-karoten, potas i błonnik.
3. Banan – zawiera dużo potasu, co jest ważne zwłaszcza dla osób zażywających leki moczopędne, które zmniejszają jego ilość w organizmie. Jest zdrową i kaloryczną przekąską
4. Borówki–  Są idealnym składnikiem koktajli owocowych, nadając im piękny niebieski kolor i wyśmienity smak.
5. Jeżyny i wiśnie– doskonałe źródło błonnika i beta karotenu
6. Winogrona -  są słodkie i z powodzeniem zastąpią słodkie napoje. Muszą jednak na nie uważać osoby z podwyższonym poziomem cukru. Z winogron produkuje się wino- szczególnie  czerwone wino może pomóc obniżyć poziom cholesterolu za sprawą resweratrolu – substancji zapobiegającej zatykaniu się tętnic.
7. Pomarańcze – mają dużo witaminy C, są również dobrym źródłem kwasu foliowego i błonnika. Zawierają także pewne ilości wapnia.
8. Maliny – dostarczają bardzo dużo błonnika, są mało kaloryczne. Są bogatsze w kwas foliowy i cynk od większości owoców.
9.  Mandarynki – małe słodkie , zawierają witaminy C oraz A, kwas foliowy i błonnik.
10.   Arbuz – zawiera mnóstwo wody, dzięki czemu idealnie gasi pragnienie. Posiada likopen.
W okresie jesienno zimowym warto zadbać o odporność przez spożywanie warzyw i owoców, zarówno naszych rodzimych czyli tanich i dobrych jabłek jak i cytrusów.
Herbata z cytryną , pomarańczami i imbirem czy tez cynamonem wybornie smakuje, znakomicie rozgrzewa i zabezpiecza organizm przed infekcjami .
Â
Opracowała: Justyna Kręcioch
Żródło zdjęcia:  https://lightcatering.pl/czy-mozna-jesc-owoce-na-diecie/
Zespół Szkół i Placówek Oświatowych im. M. Kopernika
ul. A. Mickiewicza 9
34-130 Kalwaria Zebrzydowska
tel. 33-8766-526
faks. 33-8766-526
e-mail:Â sekretariat@lokalwaria.pl
Regon 356549345. NIP 551-23-14-307